Google a început să publice citațiile secrete primite de la FBI
Google a început să publice informați cu privire la citațiile secrete venite din partea Biroului Federal de Investigații al SUA.
În Octombrie, compania a afirmat că FBI-ul a ridicat restricțiile venite printr-un ”gag order” (prin care se interzice diseminarea publică a cererilor venite din partea Biroului), astfel încât Google a putut să anunțe oficial că au primit o scrisoare cu privire la securitatea națională, National Security Letter (NSL), ce reprezintă un tip de citație secretă.
Veștile de la Google vin pe fondul unei legi din 2015, inițiate de Congres, care solicită guvernului să verifice constant dacă acordul de confidențialitate al unei cereri mai este necesar. Astfel, mai multe acorduri de acest fel au devenit invalide, iar Google a putut să publice mai multe scrisori NSL, pentru ca publicul să poată vedea ce fel de informații cere FBI de la companie, în numele securității naționale, arată engadget.com.
Prima serie de scrisori include 8 notificări formale. În toate dintre acestea, FBI-ul cere informații limitate la ”nume, adresă și durata serviciului” legate de 23 de conturi, ale căror nume au fost cenzurate de Google din motive de confidențialitate. Anumite cereri se leagă doar de o anumită perioadă de timp, în timp ce altele cer toate informațiile de la crearea contului și până în momentul cererii.
Cea mai veche dintre cereri a ajuns la Google pe 1 martie 2010, iar cea mai recentă, pe 21 septembrie 2015. În aceste cereri se arată și că FBI cere companiei să nu schimbe sau să suspende accesul la conturi, astfel încât utilizatorii să nu știe că informațiile lor au ajuns și la Birou.
USA Freedom Act, adoptat de Congres în 2015 ca amendament la Patriot Act, permite Google o libertate mai mare în ceea ce privește informarea publicului cu privire la faptul că există astfel de cereri.
Din nefericire, nu există un mod prin care să poată fi aflat câte cereri secrete nu pot fi publicate de către Google; există doar posibilitatea de a publica intervale, care ne ajută să ne facem o idee despre cât de des oferă gigantul din Redmond date către FBI. Aceștia arată că au primit între 0 și 499 de cereri între ianuarie și iunie 2016. În anii trecuți, compania a primit între 0 și 1000 de cereri o dată la șase luni, începând cu 2009.